00-talets bästa låtar – Plats 3

Band Of Horses – The Funeral (2006)

Ok, nu var det dags att ta ännu ett steg på superlativtrappan. Band of Horses är århundradets bästa band. Så! Det är väl ganska uttjatat vid det här laget vad som gör dem värda den titeln. Skägg, stämmor, dynamik… jada jada jada. En av världens bästa röster till tonerna av en steel guitar. Perfekt! Så!

Deras konserter är alltid fantastiska, även om den senaste på Way Out West lämnade lite att önska. Ben Bridwell är en av samtiden bästa artister, men tyvärr verkar han nu har börjat förstå det själv. Det genomtänkta rockattributet må vara stiligt, men det verkar samtidigt ge honom en attityd som gör att han inte riktigt tar i från tårna. Annat var det första gången jag såg dem, på Emmaboda ’06. Då satt sångaren först lite försynt bakom sitt strängspel, med sin fina urtvättade uggla-varg-månsken-tröja, och tittade ut över alla indiepandor i den småländska skogen. Sedan tog han i för kung och fosterland och sjöng som en gud. Efteråt var jag tvungen att springa fram till honom bakom scenen och tacka honom för årets spelning. Passade även på att leverera mitt tips: ”Er nästa platta kommer att bli ett mästerverk”. Han verkade nöjd över min profetia. Sett med lite reprospektiv så är det väl kanske fösta plattan som är mästerverket, men den andra blev en sjuhelvets bra samling låtar den med.

Det är kanske lite uppenbart att välja ut ”The Funeral” som deras bästa låt. Men det finns inget värde i att leta mer cred än så, det är deras bästa låt. Det känns som att både låten och gruppen lyckas samla ihop all skäggrock från 70-talet, addera all emo från tidigt 90-tal och placera det på en fet arenascen, alternativt i fet urskogsgrotta. Resultatet blir religiöst.

För att återvända till Band Of Horses live, så har bandet levererat den dyrast konsert jag sett. Vi hade precis vunnit en budgivning på vår lägenhet. Mäklaren undrade om vi ville skriva på direkt. Vi sa att vi inte kunde, det var ju Band Of Horses på Debaser Medis. Dagen efter hade någon slyngel börjat bjuda mer. Det slutade med att lägenheten blev 100 papp dyrare. Konserten kostade därmed 100 400 kronor. Det var värt det!

MeetThePete presenterar 00-talets bästa låtar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: