00-talets bästa låtar – Plats 4

Bright Eyes – The Calendar Hung Itself… (2000)

Skulle jag dela pris för 00-talets artist så skulle Conor Oberst vara favorittippad. Han har ju med rätta kallats för decenniets Bob Dylan och inte undra på det när detta unga geni (numera inte lika ung dock) på ett så strålande sätt sätter perfekt lyrik till perfekta låtar. Efter mästerverket ”Fevers & Mirrors” har han fortsätta att sätta ord på sina känslor med ganska blandad framgång. Att släppa två plattor samtidigt, där ingen av låtarna hade förtjänat en plats på föregångaren, den sjuuukt underskattade ”Lifted”, var ju kanske inte den optimala karriärstrategin. Så när man tror att allt är på väg att dala tar han tag i det igen. Först med den av många helt förbisedda låten ”No one would riot for less” och sedan med en riktigt stark självbetitlad platta. Det ska bli kul att se hur det fortsätter.

Hans bästa låt är ”The Calendar Hung Itself…”, en låt som kanske var anledningen till att man upptäckte honom från första början.  En låt som i sig är en riktigt bra popdänga, men som har den speciella egenskapen att varje ord är så sjukt jävla perfekt att det gör ont. Man skulle kunna citera vilken rad som helt från låten för att visa på dess storhet.

Först börjar den med ett galet svartsjukeraseri som får Shellacs ”A Prayer To God” att blekna. Sedan går den över i ett svart intospektiv som slutar med att Conor sjunger ”You are my sunshine, my only sunshine” sin förlorade kärleks telefonsvarare. Han testar dejta andra tjejer, men det funkar inte. Enda utvägen är att ta livet av sig, vilket han eventuellt försökt göra i Chicago. Slutligen visar han att det finns en liten strimma hopp som gör det värt att leva, det finns åtminstone någon (eller något?) som kan lyfta honom upp ur gräset igen.

00-talet innehåller såklart fler Conor-låtar, framför allt ”Drunk Kid Catholic” och säkert fem stycken från ”Lifted”, men dessa är dock underlägsna detta epos, som funkar lika bra på dansgolvet som i fosterställning.

Om man vill lyssna på den finns den här:

MeetThePete presenterar 00-talets bästa låtar

Annonser

Ett svar to “00-talets bästa låtar – Plats 4”

  1. anders Says:

    prayer to god bleknar som bevisat inte. hihi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: