00-talets bästa låtar – Plats 6

Godspeed You Black Emperor! – Storm (2000)

Det är nästan lite taskigt av ett så kallat postrockband att starta en våg genom att döda den. ”Här är världens mest perfekta låt. Himmelskt vacker, strålande uppbyggnad, optimalt varierad och oantastlig dynamik”. Med de förutsättningarna går det per definition inte att göra en bättre postrocklåt. Ändå ägnade musikvärlden stora delar av 00-talet åt att försöka. Mogwai körde sitt egna race och det gick ju bra, men mycket av det som kom stod sig ganska blekt om man nu ska syssla med jämförelser (vilket är en grundbult i livet).

GYBE!:s spelning på Mejeriet är en av de finaste jag varit på. I ett hav av effektpedaler satt de musikaliska genierna och framförde sex lika politiska som instrumentala verk på två och en halv timme. Om man bara hör det beskrivet skulle man kunna anklaga det för pretentiöst, men då har man fel. Detta är magi på riktigt.

När gruppen släppte ”Lift your skinny fists like antennas to heaven” så förändrades mycket av mitt musiklyssnande. Punkdängor i all ära, men det finns poänger med att tänka igenom uppbyggnader och ta sig tid att genomföra dem. Det faktum att musik kan var extremt politisk utan att ett enda ord yttras var ganska revolutionerande. Öppningslåten på plattan är inte bara bland det bästa som gjorts på 00-talet, utan bland det bästa som gjorts punkt. Den äger en hel genre. Den utvalda låten benämns som ”Storm”, men har egentligen ett helt gäng med undertitlar som syftar till låtens olika partier. Jag tror jag har bandets stöd i att låta den kallas kort och gott ”Storm”. Tycker titeln gör låten rättvisa.

Finns inte på Spotify, men man kan pussla ihop den själv på YouTube eller göra sig själv en tjänst för livet och köpa plattan.

http://www.youtube.com/watch?v=ynoMnQDy8Tk

http://www.youtube.com/watch?v=Bd4KLPlBIY4&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=QEG9DLTzEp8&feature=related

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: