00-talets bästa låtar – Plats 7

Broder Daniel – Shoreline (Live på ”Sen kväll med Luuk”) (2001)

Jag kan inte nog understryka hur viktig denna låt varit och är. Inte nog med att BD visade ett livstecken, de gjorde det genom att framföra deras helt fantastiska ”Shoreline” hos Luuk för första gången någonsin. Det tog tre år innan den spelades in i studio. Denna låt var allt vi fick medans vi väntade. Men den räckte länge. Ack så länge.

Vi satt som klistrade framför TV:n och lyckades samma kväll att ladda ned den från nån kille som rippat den från sändningen. Dagen efter vände vi plattor på Blekingska och presenterade då detta nya mästerverk. Det blev nån märklig anstorming av tokdansande  folk som undrade hur vi fått tag på den. Tror vi spelade den fem gånger den kvällen.

Nu har vi inte ens berört innehållet i låten. Staden har övergett oss och vi känner inte igen oss längre. En stor hyllning till ungdomen genom att inse den bistra verklighet som väntar då ungdomen lämnat oss. Ingen kan som Henrik Berggren leverera repliken ”Det var bättre förr” på ett så snyggt och lidelsefullt sätt.

Minns när jag hittade Henke liggandes mitt på asfaltvägen i Hultsfred ’04, dagen efter deras fantastiska avslutning. I samma kläder som han spelat i, med några barn som stod i en ring runt honom och fnissade. Jag hjälpte honom upp och som tack drack han upp hela min liter nyponsoppa. Var nära att få med honom på bussen till Malmö, men han försvann ut på en åker.

”Shoreline” är en fantastisk låt på albumet, men den första råa versionen är något av det mest magiska jag vet. Få låtar jag skrikit högt lika många gånger till som denna. ”You die young, you die when you’re young, you die when you’re young…”.

Spotifylyssnare får dock nöja sig med albumversionen:

MeetThePete presenterar 00-talets bästa låtar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: