Avatar

Var på pressvisning av James Camerons nya film ”Avatar” igår. Jag var initialt väldigt skeptisk till filmen. Visst var jag sugen på att se den nya 3D-tekniken, Cameron har ju till och med byggt en helt ny sorts kamera bara för den här filmen. Men av vad jag sett och hört om filmen tidigare verkade innehållet vara någon slags Disney-kalkon uppblandat med Starship Troopers.

Till att börja med: Den nya tekniken levererade. Inte mer, men tillräckligt mycket för att man ska bli lite hänförd. Om man bara ser det för den underhållning det faktiskt utger sig för att vara så är det ju roligare än vilken åkattraktion som helst. Det var inte så att man satt och duckade nån gång, men det blev ett djup (visuellt) i filmen som åtminstone i början var väldigt spektakulärt. En bit in i filmen glömmer man dock stundtals bort det och det är mest i utfyllnadsscenerna som de lagt lite krut på att få det riktigt snyggt. Men jag köper det.

Och så till det väsentliga: Själva filmen. Med de förutfattade meningarna beskrivna ovan så var det ju bara att hoppa av alla former av höga hästar och hänge sig åt lite matinéäventyr. Och fan, jag gillade det! Såklart var det en storyn inte jättedjup och dialogen var hur platt som helst. Det var några inslängda amerikanska actionrepliker som nästan var uttalat komiska. Men som äventyrsfilm gjorde den helt klart sitt jobb. Man kan tycka att tre timmar är lite att ta i, men man blev aldrig uttråkad. Det fanns ju risk för att de animerade, blåa utomjordingarna skulle uppfattas som Jar Jar Binks i första Star Wars-rullen, men de har lyckats ganska bra med att få dem så pass bra att man tycker det är ok att hänga med dem i en hel film. Även om det finns en hel del Disney i dem trots allt.

Filmen kommer säkert att kunna ge mycket tolkningsutrymme för vad den ska symbolisera. När Europeerna invaderade Amerika? En kritik av amerikansk samtida krigsföring? En hyllning av densamma? Det finns mycket 9/11 i vissa scener, repliker som ”fight terror with terror” i andra. Jag tror man gör bäst i att inte låta den representera något och istället ta den för vad den är: en underhållande äventyrsrulle. Gå och se den, det är kul!

Annonser

4 svar to “Avatar”

 1. Nicklas Says:

  Ska se den imorgon. Hypar upp det, som vanligt med kommande upplevelser. Det börjar på a och slutar på vata-vata-vata-vatar!

 2. Aurora Says:

  Kul! Får nog bli ett besök, om inte annat för känslan. Dyraste filmen hittills tydligen? Hur många såna har han gjort egentligen?

  • meetthepete Says:

   Det är ett schyst trademark. ”Ja, jag kan väl göra en film till, men det måste vara den dyraste någonsin. Annars är det inte värt det!” 🙂

 3. } Says:

  Spot on with this write-up, I really believe this website needs a great deal more attention.

  I’ll probably be returning to read more, thanks for the information!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: