Ett nytt guldöra

Har länge funderat på det, men i veckan blev det äntligen dags: Jag har köpt en ny vinylspelare. Det har köpts många prylar på senaste tiden, men när förra vinylspelaren började svaja en hel del kom man till insikt: Här går man och köper plattor för tusentals kronor och så går man hem och spelar upp dem på nått gammalt skit från 80-talet som man antingen ärvt av sina föräldrar eller köpt begagnat på nått vänster. Varför inte lägga lite cash på att få något riktigt?

Ok, sen måste jag erkänna att det är lite kul att ljudnörda sig lite. Gick runt till lite olika ljudaffärer i Stockholm, men upptäckte ganska snabbt att det var Reference Audio på Söder som gällde. Två långa samtal med kunnig personal ledde fram till följande spelare:

Rega P2

Rega P2

Märket Rega verkar vara ganska väletablerat och ett av de märkena som innebär bäst ljud för pengarna. Det finns nog ända upp till P9, men då börjar man komma upp i prisklasser på 35 papp, plus att man samtidigt börjar pröjsa för design med P3:an och uppåt. P1:an var lite plastig, så det verkade som att andra nivån var helt perfekt.

Joel kom över på kvällen för att både kolla fotboll och ljudnörda sig lite han med. Spelaren är extremt enkel och mekanisk för att inga störningar ska komma in i ljudet. Motor, tallrik, arm, on/off-knapp. That’s it. Ingen automatik nånstans. Pick-up:en fick man köpa separat och det blev en Elektra Goldring efter rekommendation. Det tog ett tag att ställa in den i exakt vinkel, men den satt bra efter ett tag. Därefter var det dags att ställa in rätt tyngt på nålen. Eller ”Tracking force”/”Playing weight” som det officiellt verkar heta. Det skulle vara exakt två gram och det tog också ett tag med den inställningen. Sen använde vi vattenpass för att det inte skulle bli någon lutning åt något håll. Allt skulle vara perfekt.

Uppackningsceremoni

Armtyngden var väl förpackad

Vilken skönhet!

Och perfekt blev det! I sann Guldöra-anda blev det först Dire Straits och sedan Fleetwood Mac. Därefter fortsatte vi med lite Jackson Browne, Leonard Cohen och Led Zeppelin. Det lät (och låter) fantastiskt! Gjorde faktiskt en jämförelse med CD idag. Tog ”Hotel California” med Eagles. Det är så sjukt mycket bättre och klarare ljud med vinyl. Nu sitter man och lyssnar på trippel-LP:n ”Last Waltz” och njuter. Livet är nog uppgraderat ännu en nivå. Nästa ljudnördprojekt blir nog ny CD-spelare, men det får vänta ett tag.

Joel och den nya vinylspelaren

Annonser

8 svar to “Ett nytt guldöra”

 1. jonas Says:

  Nu vill jag ha en recension. Är själv sugen på en ny spelare. Hur bra är denna? Har du gjort som alla hifi-nördar och slutat lyssna på bra musik och börjat lyssna på musik med bra ljud?

  • meetthepete Says:

   Ja, nu är det bara ljudmusik som gäller. Jag tycker ju dock att det låter minst lika bra med Ebba Grön som Dire Straits. 🙂

   Nä, men allvarligt talat så är jag väldigt nöjd än så länge. Det är ett väldigt rent och klart ljud i den och den har klarat spela de mest repiga plattor helt problemfritt. Nu har jag mest att jämföra med min gamla Philipsspelare som hade minst 20 år på nacken, det här är ju en helt annan grej. Jag har ju än så länge lite för dålig kunskap för att veta hur mycket bättre ljud det skulle kunna bli med porslinstallrik, men det kommer väl efter hand. Som jag förstod det är detta ett väldigt prisvärt val, ca fyra papp inkl. pick-up. P3:an kostar minst dubbelt så mycket och då börjar man som sagt att pröjsa för pianolackering, osv.

   Rapportera gärna vad du väljer och om du tar något annat kommer jag och lyssnar! 🙂

 2. jonas Says:

  Ok. Jag misstänker att det dröjer lite, köper ny förstärkare, högtalare och tv i dagarna, så min konsumtionskvot är fylld. Sneglar lite på pro-ject, mest för att de ser lite roliga ut. Ska provlyssna runt lite när den värsta utgiftsångesten lagt sig.

  • meetthepete Says:

   Ja, Pro-ject var faktiskt den jag hade som alternativ. Den var enligt expert ”lite mer rock n’ roll”. Men dock slår Regan den i rent ljud samt i stabilitet.
   Aja, det låter ändå som rätt kul investeringar du håller på med. Köper du Carlsson-högtalare nu då? 🙂

   • jonas Says:

    Nja, det finns en ojämnhet i golvet som tillsammans med den unika tyngdpunkten i membranen i carlsson-högtalare gör att ena högtalaren får en halv grads vinkling, och då viker sig 44khz-vågen bakåt, och den studsar med fel klang i mellanregistret mot gipsplattan i väggen. Det tas sedan upp som vibrationer i kabeln mellan skivspelaren och förstärkaren, och resulterar i ett knappt hörbart missljud i orgelmusik, särskilt om den är komponerad tidigt 1700-tal. Och jag skulle aldrig sätta upp ett system som inte kan återge orgelmusik någorlunda naturtroget. Därför kan jag inte ha Carlsson 😀

    Nä, men jag behåller mina B&W, de har tjänat mig troget i många år nu. Däremot ska jag köpa lite fler, tänkte nämligen ta steget in i framtiden och installera ett svennigt hemmabiosystem. Det blev en Denon AVR 1910 och ett gäng billiga små argon-högtalare från hifiklubben.

    Min NAD 5120 funkar fortfarande, men den har något fel på motorn som ger ett störigt ljud. Och så kan man ju inte ha det när man vill toknörda sig.

   • meetthepete Says:

    Störigt ljud från motorn går ju fetbort! Det skulle aldrig Sista Ordet acceptera. Bra att du satsar på uppgradering. 🙂

    Nått hemmabiosystem har jag aldrig skaffat. Mina Pioneer-högtalare levererar fortfarande bra, men kan komma att bytas ut de med en vacker dag. Då blir det självklart byte till ”Das Referens”. Men som sagt är nog ny CD-spelare högre på listan.

 3. jonas Says:

  Säg inte det… jag var nyligen på en riktigt nördig hemmabioträff. Där samlades de gubbar (ja, naturligtvis bara män) som lägger mer på sin anläggning än andra lägger på bostad.

  När de snackade om det höga fläktljudet PS3’an kan ge från sig sa en snubbe ”Ingen fara, den kan ändå aldrig överrösta min projektor”. Då insåg jag att det här är killar som skiter i störmoment, kringljud etc. De vill bara ha perfekt ljud ut, vad som sedan hörs verkar vara sekundärt.

  De visade ett filmklipp, och alla njöt och nickade instämmande i vilket fantastiskt ljud det var. Det kändes som att bara jag såg att kejsaren var naken, ljudet var nämligen inte i synk med filmen. Utöver det var det också en väldigt dålig film.

  Med det vill jag bara varna för att du går en farlig väg. Det låter som ett skämt, men det har en gnutta allvar i sig. Du leker med elden. En vacker dag sitter du där med dina Carlsson och lyssnar på orgelmusik. Glöm inte bort att det är viktigare att musiken ÄR bra än att den LÅTER bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: