End of a decade

Det börjar lida mot slutet av det nya millenniets första decennium. 2000-talet har ju inneburit ganska mycket för egen del. År 2000 tog jag studenten och flyttade till Lund. Det blev sju år i Lund och nu är man inne på sitt tredje år i Stockholm. Tiden går snabbt.

Under detta decennium har det också kommit extremt mycket bra musik. Det ska bli kul när man kommer att kunna få lite seriös retrospektiv på det hela. När man kommer att kunna använda sig av rader som ”Jäklar vad det låter 00-tal” och liknande, något man idag gärna gör med 50-, 60-, 70-, 80- och 90-talsmusik. Det kommer dock att krävas ganska många år innan det kan bli ett faktum. Så länge kan man bara vara nöjd över att det kommit så jäkla mycket bra musik de senaste tio åren. Vilket leder mig in på vad jag egentligen tänkte prata om: Rangordning.

Söderlund lyfter upp högtalaren för att påvisa hur bra han tycker musiken är (2008-listan)I samband med att ett vanligt år tar slut gör man som vanligt en årslista. Men nu är det så mycket mer som man kommer att bli tvungen att sammanställa. Många har redan börjat kasta ur sig listor, både om året och decenniet, och detta kommer väl att explodera under november om jag känner den hetsiga svenska musikjournalistiken väl. Men det fel! Man dömer inte vinst i fotboll för att ena laget leder inför sista kvarten. Man väntar till hela matchen är spelad, sen utser man en segrare. Detsamma gäller musiklistning. Och vad gör man om man inte orkar vänta? Man hittar något annat man kan lista.

Här är de kommande stora listprojekten som kommer att infalla inom en inte allt för avlägsen framtid. Allt kommer givetvis att publiceras här på bloggen.

 

1. Bästa album 2009

I vanlig ordning kommer vi att samlas nere i Malmö nån gång i januari och grundligt gå igenom årets bästa album. Om trenden håller i sig blir det tio personer med varsin topp-25. Själv måste jag erkänna att jag tycker musikåret varit ganska rörigt. Jag har liksom inte tagit nått samlat grepp om vad som kommit. När jag kollar efter har jag säkert lyssnat igenom 50 plattor i år, men när någon ber mig berätta om vad för bra som kommit i år har jag bara ett par stycken som jag känner att jag kan lyfta. Detta kommer såklart att rättas till under hösten, det brukar det alltid göra. Dock tror jag inte att 2009 kommer att ens komma i närheten av 2008. Maken till bra musikår får man leta efter.

 

2. Bästa album 2000-2009

Jag antar att det blir samma gäng som på årslistorna som medverkar på denna, även om det hade varit kul om alla av ”The Original Kids” hade varit med. Denna lista kommer nog, efter lite lösa diskussioner på förra listkvällen, att infalla under april eller maj. Då har man i alla fall fått lite perspektiv på det hela, för att kunna jämföra ”Fevers and mirrors” med vad som släpps i december i år. Det kommer bli väldigt kul att skapa och väldigt spännande att genomföra.

 

3. Bästa album 1969

Vi behövde ett projekt att göra i Stockholm den första helgen i december. När Egget på fyllan ringde och frågade om jag hade nån kul idé så var det första som kom upp i huvudet ”Bästa album 1969”. Och det visade sig vara en fantastisk idé! Inte nog med att det kanske är det bästa musikåret genom tiderna, det är även 40-årsjubileum i år. Det kunde inte varit bättre tajming. Om man läst tidigare inlägg har man ju förstått att hösten än så länge präglats väldigt mycket av 60- och 70-tal på vinyl och nu kan man se till att koka ned allt till en riktigt bra lista av det bästa året. Här är det fortfarande oklart vilka som ska vara med, det verkar tyvärr som att Joel inte kan. Lite synd. Men en fem-sex personer hade varit optimalt.

 

4. Bästa låt 2000-2009

Man måste ju nästan slänga ihop en låtlista också. När man kollar efter som man ju dock att hitta tusentals låtar som skulle kunna passa, men en topp-100 borde väl vara lagom. Funderar på att strunta i min egen moralpredikan ovan och kanske börja göra en lista redan någon månad innan året är slut. Kanske lämna en plats ledig för säkerhets skull. Det kommer ju att bli omöjligt att rangordna, men ibland måste man bita ihop och köra. Vi får se var det landar.

Annonser

3 svar to “End of a decade”

  1. Niklas Says:

    Mika har ju släppt nytt Pete, så en plats är uppbokad på din lista.

  2. Skomakarens barn « Meet the Pete Says:

    […] nya äventyr väntar. Vad står då på tur? Jo, nu är det dags för musiklistning enligt tidigare blogginlägg. Läsare kan vänta sig en presentation av 1969 års bästa album och även en slags […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: