Riga är guld

Riga är guld

Fredagen förra veckan bestämde jag träff med Kattis på Rådmansgatans tunnelbanestation klockan halv fem. Jag visste att vi skulle spendera helgen med att fira min annalkande 28-årsdag, men hade ingen aning om hur. När vi kommit till Centralen och gick mot flygbussarna började jag att förstå att vi inte skulle vara kvar i Stockholm. Två timmar senare var vi i Riga.

Kattis i RigaDet var min premiär i Baltikum. Hade väl egentligen inga förväntingar på hur det skulle vara eller se ut. Mina bilder av dessa länder var skapade utifrån en blandning av Swedbankskandal och Torsk på Tallin, men nu var det dags att införskaffa lite egen empiri.

Peter och StalinVi bodde på ett litet hotell i den gamla delen av staden (som verkade vara det som var värt att se i Riga). Stadsdelar som betitlas ”Gamla Stan” brukar ju ofta vara ganska mysiga och speciella, så var även denna. Det var mysiga små gator, gamla hus och många uteställen. Prisläget var ganska likt Sveriges. Den så kallade lågkonjunkturen må ha drabbat dem, men konsekvenserna hölls nog utanför huvudstaden. Dock var ölen i vanlig utländsk ordning billig. Första kvällen blev några öl på ett mysigt torg för 15 kronor styck. Föredömligt!

Riga från ovanLördagen var vår enda heldag. Vi började med att gå runt så mycket vi orkade. Det brukar vara det bästa sättet att uppleva nya platser. Kaffet smakade bra även i Lettland. Vi tog en runda på Ockupationsmuseet, vilket var väldigt intressant. Vi var inne i de två största kyrkorna och kollade lite, tog en runda i ett shoppingcenter, jag bläddrade vinyler i en skivaffär och på kvällen åt vi (ganska dålig) indisk mat. Efter maten hamnade vi dock på ett fantastiskt medeltidshak, där personalen var utklädda och musikanter underhöll med nyckelharpa och mungiga. Dagen avslutades med att testa deras beryktade svarta nationaldryck: Riga Balsam. Det var hur gott som helst.

Den sammantagna upplevelsen var mycket positiv och jag skulle utan problem kunna åka tillbaka igen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: