Politisk baksmälla

Så var valet till Europaparlamentet genomfört. Efter flera prognoser var väl resultatet knappast någon chock, men det finns ändå några intressanta saker att kommentera.

PiratpartietFör det första kommer vi att skicka ned Piratpartiet till Europa, ett parti som enbart brinner för att ladda ned film och musik. Efter att ha sett dem på Aktuellt idag blir man ju lite lätt mörkrädd. De tycker ingenting i politiska frågor utöver integriteten på nätet. De är emot FRA och emot upphovsrätten. Sen tar det slut. De kan vara nazister, kommunister eller scientologer när allt kommer till kritan. Det kommer väl de själva tillsammans med svenska folket att upptäcka när de börjar skojtrycka nere i Bryssel. Men oavsett vad man tycker om partiet i sig, så är det väl snarare valet av det som är det intressanta. Det är en stor ungdomlig protest mot IPRED och FRA, vilket faktiskt gör att regeringen får ta ansvar för partiets framgång. Sen har partiet lyckats framställa sig själv som de ”kaxiga uppstickarna”, en position som annars Vänterpartiet brukar kunna kamma hem.

Eva-Britt SvenssonPå tal om Vänsterpartiet. Det var ju ganska tydligt att partiet inte skulle komma upp i samma siffror som förra valet. Men att man skulle tappa 7 procentenheter var ju faktiskt väldigt illa. Varför gör man då det? Jo, för det första måste man ju säga att kravet på utträde ur EU inte gav någon framgång. Det börjar nog bli dags att ifrågasätta det kravet. Inte för att jag själv är en stor vän av dagens EU, men det är nog dags att inse att unionen är här, vi är med och vi bör göra det bästa av situationen. Att sitta med armarna i kors och samtidigt vilja vara med och bestämma fungerar inte längre. Partiets förstanamn Eva-Britt Svensson gick inte hem direkt och hela kampanjen luktade mest gammal möglig brödskalk. Det krävs en ordentlig uppryckning i de kommunikativa leden.

Gudrun SchymanUtöver sina egna problem led Vänstern i år av att Feministiskt Initiativ kammade hem 2,2 röster. Förr var Vänsterpartiet det feministiska alternativet. Nu har vänstersidan precis som genom hela historien valt att segregera sig igen, vilket banar väg för högern. Kan vi inte bara samarbeta? Gudrun är verkigen världens coolaste politiker och hon förtjänar att få röster, men det är trist att de båda parterna ska sabba för sig själva genom att vara ensamma soldater istället för ett starkt kollektiv. Ändock: Stort grattis till FI som gjorde bra ifrån sig, även om de har Benny ”Money, money, money” Andersson att tacka för mycket av framgången.

Moderaterna och Socialdemokraterna ligger stilla på låga nivåer. De får väl också skylla sig själva. Båda sidors kampanjer var lika engagerande som rotmos och alla budskap var av introspektiv natur. Trista namn presenterade de också. Kristdemokraterna åker nästan ut, men får vara kvar. Helt sjukt dock att gubben petar ut den unga tjejen. Talande för deras väljare. Folkpartiet satte som vanligt tanten i skyltfönstret och plockade sedan hem vinsten. Men det är för att Marit är en duktig politiker, inget snack om den saken. Jag håller inte alls med henne, men det är en annan femma. Centern ligger och guppar i vänsternivå, inget spektakulärt där.

MiljöpartietMen Miljöpartiet gick det verkligen riktigt bra för. Även de lånade många röster från Vänstern. De satsade på att vilja förändra EU och det gick hem. Rådande klimatagenda låg dem i fatet, även om den inte på något sätt har någon kulmen nu i dagarna. De har haft en bra kampanj och är värda sin framgång. Grattis! En intressant iaktagelse är ju att de är större i borgarnästet Stockholm än vad Sossarna är. En liten knäpp på storebrors näsa.

NazistSlutligen så är det fantastiskt sorgligt att se Sverigedemokraterna plocka hem röster. I mina hemtrakter är de även bland de största partierna. Ett parti byggt på hat och fördomar. Man blir ledsen av att det fortfarande finns så många obildade svenskar, som inte har förmågan att se en bild större än deras egen toleransförmåga. Jag hoppas att alla de högervindar som blåser genom hela Europa nu, med dödstraff, minoritetshat och abortmotstånd, en dag kan ebba ut så vi kan få en åtminstone lite bättre värld.

Men ok, summering. Spelar valet nån roll? Ja, men framför allt som kampanjträning inför nästa år. Nästan alla partier får underkänt och får därmed lida av resultatet. Ska bli intressant att se om det blir några förändringar i såväl folk som tonalitet när det verkligen är dags. Det blir ett spännande år!

Annonser

7 svar to “Politisk baksmälla”

 1. Lisa Says:

  Nej, vi kan inte samarbete för världen kryllar av fina killar som bara hej hallå jag är inte sexist och en del av problemet för det är liksom inte riktigt mitt fel att det inte finns några kvinnliga musiker/författare/makthavare/människor. Vi ska bara lösa det här med klasskampen och finanskrisen SEN ska ni också få en liten del av kakan men tills dess så är det verkligen inte mitt fel att ni tjänar lite mindre/inte blir tagna på allvar/förutsätts inte kunna något om fotboll.
  Vänsterpartiet har inte ens koll på skillnaden mellan jämställdhet och jämlikhet.

  Det är ändå viktigt att vi får en vänsterorienterad regering efter nästa val så inte borgarna privatiserar hela ön men kön kommer banne mig före klass och tills alla andra kommit på det så är F! hiskeligt viktiga.

  • meetthepete Says:

   Men Lisa, i och med att vi accepterar rådande politiska system (genom att rösta inom det) så måste vi ju också vara strategiska inom detsamma. De egenskaper du tillskriver Vänsterpartiet är orättvisa, även om det är sanning att de driver fler frågor än jämställdhetsfrågan. Men genom att bryta loss enskilda frågor från helheten skadar vi konstant oss själva och det är genomgående i historien. Hur ska vi då kunna förändra något? Enighet är ett måste, åtminstone tills makten är säkrad. Jämställdhet ÄR en sjukt viktig fråga och själv kommer man alltid att kunna ifrågasättas när man är har det extroverta könet, men man måste göra det till en del av den stora kampen. Själv tycker jag djurrätt är den viktigaste frågan, men jag skulle inte vilja att även den frågan bröt sig loss från vänstersidan för att slåss för sig själv. (Bespara mig påhopp om att jämföra djur och kvinnor).

   En vänsterorienterad regering är ett måste nästa år. Det kanske kan gå med alla fyra partier, men det hade varit otroligt mycket lättare om vi hade varit enade istället. Vilket i sin tur hade gynnat jämställdheten.

 2. Kalle Says:

  Bra analys, jag har emellertid hört Benny Andersson säga att ”Money, money, money” är en antikapitalistisk låt och att den är missförstådd. Lite som ”Born in the USA”. Fast dålig.

  • meetthepete Says:

   Ja, det har han nog rätt i. Men dels ter det sig lite bisarrt att en av Sveriges rikaste personer ska komma och hävda nått sådant och dels är ju kanske inte ABBA det första protestbandet man kommer att tänka på. De har väl aldrig tagit något slags politiskt ställningstagande, åtminstone inte förrän 2009. 🙂

 3. Mossisen Says:

  Jag kan trösta er med att jag aldrig hade röstat på Alf Svensson om inte Ian hade backat honom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: