Bruce Springsteen på Stockholms Stadion

Springsteen på Stadion (torsdag)

Så blev det dags att se Springsteen igen. Gårdagens konsert var den första av hela tre stycken. Denna gången var det på Stockholms Stadion, vilket inte direkt är Ullevi men får duga som ersättare. Det var verkligen inga vidare väderförutsättningar: Förra helgens sommarsol var långt borta och istället var det kyla, blåst och regn som hälsade på. Av det stora gänget som skulle gått från början var det bara jag och John kvar. Dock hängde kollegorna Erik och Philippa med efter ett snabbt eftermiddagsbeslut.

Konserten började en halvtimme för sent. Det är ju ingen vidare början, men antagligen var det för att det var lite meck med insläppet. Vi stod på innerplan, insvepta i nyinförskaffade plaststycken. Nån lurade på oss lättöl i plastmugg. Regnet gav sig inte och folk i publiken verkade genomgående lite irriterade. Sen till slut kom de ut på scenen, till tonerna av Nils Lofgrens dragspel. DN hävdar att det var ”Idas sommarvisa”, men jag är nästan säker på att det var ”Sommarsången” (a k a ”Sommaren är min”). Clarence vaggar fram med sin käpp och ser ut att kunna falla ihop vilken sekund som helst. Alla kommer på plats och så även Bossen.

Även om öppningen på pappret är riktigt trevlig, först en cover på Creedences ”Who’ll stop the rain” följt av ”Badlands”, så är det ändå ganska osvängigt. Ersättaren till Max Weinberg (jag hörde nånstans att det var hans son) är inget vidare till ersättare. Den unge spolingen verkar tro att det är en random amerikansk MTV-rockkonsert och försöker få lite ”gung” i det. Motsatsen till de raka slagen som originaltrummisen kan åstadkomma ett riktigt gung med. Den numera ganska gamle sångaren tar i, men det låter lite som om det är på rutin. Clarence gör inte så mycket, mer än att dunka lite bjällror som inte hörs, och låtvalet som följer öppningen är inte särskilt upplyftande. Nya plattan var ju lite sömnig och det återspeglas väl ganska bra på scen.

Bruce på StadionNågra slags tillrockade versioner av ”Johnny 99” och ”Ghost of Tom Joad” hjälper inte, även om de är bland de roligare låtvalen i början. Den lite oväntade ”Going down” lyfter stämningen en aning och ”Because the night” är mer eller mindre strålande. Sen spelar de ”Whild thing” som låter riktigt sunkigt, hur fan fick de för sig att låta den publiklappen påverka konsertinnehållet. Det tillförde verkligen inte originalet ett skit. Sen kommer ett lite mer intressant parti med ”Waitin’ on a sunny day”, ”The promised land” och en gravallvarlig ”The Wrestler”. Sen några fler obligatiriska tillika ganska trista The Rising-låtar för att avsluta med ”Born to run”. På sista låten känns det äntligen att bandet kommer igång ordentligt. Jag antar att två timmars uppvärmning är det som dinosauren kräver.

De kommer så ut igen för extranummer. Efter ”Hard times” får vi ”Bobby Jean”, vilket var riktigt kul! Stämningsfullt så det förslår med ”Land of hope and dreams” och därefter folkdans med ”American land”. Här är man ganska säker på att konserten är slut, vilket hade varit synd. Men det var tur att man hade fel. Vi får en riktigt grym version av ”Glory days” följt av (något oväntade) ”Twist and shout”. Och då måste det ju vara slut? Nope, vi får även som sista låt radiohiten ”Dancing in the dark”, den också i en riktigt fin version.

Sammantaget: Det artade sig och blev till en riktigt fin avslutning, men en del faktorer sabbade intrycket en aning. Framför allt vädret, men även den långa startsträcken och en hel del uppenbara låtar som saknades. Han ska ju ha material till två spelningar till, så han behöver väl hålla igen en del. Kvällens spelning blir säkert bra, det är inte riktigt lika kass väder, men jag tror söndagen kommer bli den bästa. Man kanske ska försöka fixa biljett till den med? Aja, oavsett så blir det ju aldrig Ullevi.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: