All Tomorrows Parties – The Fans Strike Back

The beach in Minehead

År 2005 åkte vi första gången på ATP i England. Då var det nere på sydöstkusten medan det nu har flyttat till sydvästra spetsen. I helgen hände det igen. Efter att ha besökte Slints ATP, ATP vs The Fans och Explosions In The Skys ATP var det nu dags för ATP – The Fans Strike Back. Alla biljettinnehavare hade fått rösta på vars sex band man ville se på festivalen. Kriterierna var att det skulle vara ekonomiskt realistiska band, samt att banden aldrig tidigare spelat på någon ATP. Och det exkluderade faktiskt riktigt många band, eftersom de varit igång ett bra tag nu. Line-upen var inte fantastisk, själv fick jag inte med ett enda band jag röstade på, men det spelade ingen roll. Gänget från 2007 åkte dit ändå.

Fredag

Vi kommer dit, efter 14 timmar av tunnelbana, buss, flyg, tåg, tunnelbana, tåg och buss. Efter att allt kommit in i lägenheten var det dags att snabbt ta en öl innan det blev konsertdags. Först ser vi avslutningen på Jeffrey Lewis. Det var fint, han spelade upp en historia om en hjälte som blev avhuggen armar och ben, men som ändå lyckas vara hjälte genom att låta sitt huvud bo i en stövel (på nått bisarrt sätt). Vi träffade honom efter konserten och han hängde med på fest senare på kvällen i vår stuga.

Peter och Claes träffar Jeffrey Lewis

Vi gick sedan och kollade på M83, vilket var en ganska trist historia faktiskt. Jag älskar senaste plattan, men här hände ingenting. Öl var mycket roligare, helt klart. Sen gick vi direkt och såg Andrew WK. OK, det är på skoj, men det är riktigt underhållande. Speciellt eftersom man vet att han själv har distans till det. ”If you wanna have some fun, be nice to everyone!”, studsandes upp och ned och med ett stundtals extremt pianospel. Underhållande var ordet!

Sen blev det Devo. Det började med ett riktigt lovande filmklipp av en presenterande gubbe och gamla Devo-videor. Sen kom de ut i full mundering: sina karakteristiska gula dräkter. De gick igenom hit efter hit och klimax nåddes ju såklart när de spelade ”Mongoloid”. Mot slutet blev det lite tråkharvande, men allt som allt var det en riktigt bra konsert. Efter längre mellanfest gick vi till Fuck Buttons. Det var riktigt dåligt. 2009 kan man fan inte stå och gömma sig bakom laptops längre. Dags att komma ut ur vassen (MacBooken)! Jag gick istället till en annan scen och såg Electric Wizard. Det var något riktigt magiskt över det, även om jag hela tiden stod och ogillade deras sjukt övertydliga Sabbath-stölder. Blev lite enformigt till slut och jag lämnade därefter kvällens sista konsert.

Devo på ATP

Lördag

Bara Anders orkade gå och se Nico Mulhy och det ska tydligen ha varit asbra. Typiskt, man ångrar lite att man inte var mer i farten. Men efter världens jobbigaste inhandlingsrunda blev det fest och sedan Cave Singers. Det var riktigt bra, lät lite 16 Horsepower emellanåt. Sedan gick vi vidare till att se Sian Alice Group, som jag tjatade igenom efter att ha lyssnat en del på skivan inför förra årslistan. Men konserten var verkligen 10 gånger bättre än skivan! Fantastiskt vackert och dynamiskt. Var vid det här laget festivalens bästa spelning.

Efter det gick vi för att se Young Marble Giants framföra hela Colossal Youth. Jag tycker att skivan är ganska överskattad och konserten var riktigt trist. Taffligt, falskt och otajt. Det är väl meningen, men vad är tjusningen med det? Nä, det var bättre att gå hem och peppa inför Beirut. Och Beirut var fantastisk! Om Jens Lekman varit bra hade han låtit precis så. Klezmerblås och fantastiska små melodier blev till en grymt bra konsert. Om man ska klaga på något så skulle det vara att ganska många hits saknades.

Vi såg lite av världens bästa kvinnliga gitarrist, Marnie Stern, sedan gick vi och såg Jesus Lizard. Jag hade ändå tänkt att det skulle vara något speciellt, men det var mest en gammal tjock gubbe med bar överkropp som hoppade runt och skrek. Ingen punk som lyfter direkt. Sista konserten med Sleep var heller inget vidare. Mest en massa harvande.

Fredrik och ClaesJag och TesaAnders

Söndag

Söndagen öppnade svinstarkt med fantastiska Shearwater. Oh, vissa band är bara sådär sjukt vackra och Shearwater är ett av dem. En kusin till Okkervil River som även de tar fram banjon ibland och sjunger som gudar. Fullträff! Det blev massor av häng tillsammans med irländare på gräsmattan den eftermiddagen, vilket var fint som mjölkfritt smör det med. Sen blev det dags för festivalens kanske bästa spelning: Spiritualized. Skönt att Jason Spaceman har plockat upp elguran igen, den ackustiska spelningen på Emmaboda var fin men saknade en hel del av det som är bra med bandet. Nu var det fullt ös! Även om första Spacemen 3-låten var en riktigt mossig På Spåret-version, så satt Take me to the other side som en keps. Och låtarna från senaste skivan funkade asbra, den är ju en riktigt fin ”comeback” faktiskt. Nöjd och glad som aldrig förr!

Spiritualized på ATP

Vi såg lite School of seven bells, vilket var fint men lite tröttsamt i längden. Därefter lallade några av oss runt på några avslutande konserter, medan undertecknad körde tredje ”all in”-efterfesten på raken. Det är svårt att inte ha roligt på ATP!

Allt som allt var det inte ett jättebra år musikmässigt, men ändå helt ok. Dock var det lika roligt som det brukar och vi kommer tillbaka igen nästa år, om inte förr!

Annonser

Ett svar to “All Tomorrows Parties – The Fans Strike Back”

  1. Sofia Says:

    Men du gör ju så mycket roligt! Jag vill också se Devo. Inte för att jag har lyssnat på dem överdrivet mycket mellan hitsen, utan för att deras show lär slå Tom Jones med hästlängder. Och ja, jag vill se Tom Jones också.

    För övrigt är På Spåret-versioner i egenskap av just På Spåret-versioner inte något som behöver vara dåligt. Det kan rent av vara lite funkigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: