1900-talets bästa album – Del 3

The shape of punk to come30. Refused – The shape of punk to come (1998)

Dagen då den släpptes stod jag i princip och bankade på dörren i väntan på att CD-Bolaget i Trelleborg skulle öppna . När jag väl lagt vantarna på den blev det världens längsta kvartslånga bussresa hem till Skegrie innan jag fick in den i CD-spelaren. Jag gillade inte alls första spåret. Resten var helt perfekt. Det är rätt fantastiskt hur en skiva kan döda en hel rörelse, i det här fallet hardcorescenen i Sverige. Alla inblandade visste att nya Refusedplattan skulle bli något speciellt, men inte att den skulle bli så bra att resten inte tyckte det var lönt att fortsätta. Det var helt enkelt en omöjlighet att återigen skapa något som var lika bra. Själva Refused tyckte likadant och gjorde skivan till sin sista.

 

Stone Roses29. Stone Roses – Stone Roses (1989)

Det känns som att Stone Roses debutalbum förändrade världen. Egentligen kanske den inte gjorde det, men den lyckades på något sätt fungera som perfekt brygga mellan den brittiska popdominansens på 80-talet och brittpopen på 90-talet. Genom att blanda in lite dansrytmer och 60-talsinfluenser lyckades kaxiga Ian Brown och co göra ett av årtiondets absolut starkaste album. ”I wanna be adored” sjöng han och han fick sin vilja igenom.

 

 

Forever Changes28. Love – Forever Changes (1967)

Jag såg Arthur Lee på Roskilde en gång i tiden. Det var bra, men idag ångrar jag lite att jag inte tyckte det var ännu bättre. För jag tvekar inte på att det var det. Loves tredje släpp är ett mästerverk, en stor hyllning till kärlekssommaren och en kavalkad av dunderhits. Lee sjunger vackrare än någonsin och även om folk inte förstod storheten när skivan släpptes så känns det skönt att den fått så mycket större uppmärksamhet i efterhand.

 

 

OK Computer27. Radiohead – OK Computer (1997)

Att utnämna OK Computer till 1900-talets bästa album, som vissa idag väldigt enkelspåriga musiktidningar sysselsatt sig med, är ju att vara lite löjlig. Alla borde ju inse att det är 1900-talets 27:e bästa album. Men det är inte dåligt bara det. Radiohead har hela tiden varit kungar på att förnya sig själva. Efter ”The Bends” gjorde man saker lite mindre efter mallen och i andra ändan kom det ut en dundersuccé utan dess like. Men hypen sabbade aldrig denna vackra skapelse. Ledmotivet till ”Romeo + Juliet” är så hjärtskärande att man blir knäsvag och det lugna partiet i ”Paranoid Android” kan vara ett av de bästa enskilda låtpartier som någonsin gjorts.

 

Nevermind26. Nirvana – Nevermind (1991)

Det är ganska lätträknat hur många skivor som förändrade rockhistorien. Nevermind är en av dem. Det behöver ju inte alltid vara ett bra omdöme, men i det här fallet är det. Den kommersiella sleazerocken hade skjutit sig själv i skrevet och det behövdes nått nytt. Cobain hade det nya i sitt lilla blonda ”white trash”-huvud. Utöver det fantastiska låtmaterialet innehåller ju även skivan världens bästa mixade virveltrumma. Bara en sån sak!

 

 

Born in the USA25. Bruce Springsteen – Born in the USA (1984)

På något sätt blev det som att åka tillbaka 23 år i tiden när man i somras äntrade Ullevi för att bevittna Bossens och E Street Bands machtübernahme. Det finns nog ingen liveartist som kan jämföra sig med honom. Born in the USA blev något slags välförtjänt ledmotiv för arenarocken, med sjukt mycket vatten på virvelkaggen. Det extremt USA-kritiska titelspåret blev feltolkat av en viss amerikansk president, men måste idag ses som en av de bästa protestsångerna genom tiderna. Grym öppning på en grym skiva!

 

Kärlek & Uppror24. Ebba Grön – Kärlek & Uppror (1981)

Sveriges bästa band genom tiderna peakade med sin andra platta, där de lyckades hitta det perfekta mellantinget mellan den råa ilskan från debuten och den polerade ytan på avslutande albumet. Kärlek & Uppror är så vackert som bara klasskamp kan bli. Den känns som en storebror man har växt upp med. Oavsett vem man träffar i livet har man alltid honom kvar och kommer alltid att älska honom. Låten ”Hat & Blod”, som även inleder Ebba the Movie, har länge fått fungera som min syn på Stockholm. Hade jag bosatt mig i Rågsved så hade det kanske även varit sanning.

 

Rumours23. Fleetwood Mac – Rumours (1977)

Det perfekta soundet! Om man skulle producera en skiva i all evighet för att få det att låta så cleant som möjligt så skulle ändå Rumours vara ouppnåelig. Det krävs väl ett internt kaos, med två par i bandet och fett med triangeldramor, för att ytan ska kunna vara så perfekt. Varenda låt är legendarisk och även om Fleetwood Mac gjorde massor av bra musik under flera årtionden så är det här det peakar. – ”Rumours?” -”No, it’s all true” (se Flight of the Conchords för referens)

 

The Band22. Band – The Band (1969)

När det var dags för uppföljaren till ”Music from Big Pink” tog Robertson ett kraftigare tag om låtskrivandet och tog det skäggiga gänget upp till nya höjder. Som ett slags soundtrack till all amerikansk knegarkultur. Det går knappt att lyssna på plattan utan att den för tankarna till världens bästa musikfilm, ”The Last Waltz”. Om man inte förstår storheten med The Band efter den så kommer man nog aldrig att förstå musik. För The Band, som gjorde sitt största mästerverk i och med sitt andra och självbetitlade album, är definitionen av musik.

 

The sounds of silence21. Simon & Garfunkel – The sounds of silence (1966)

När duons första album inte gick så bra stack Paul Simon iväg på egen hand, skrev massa låtar och spelade in ”Paul Simon songbook”. Han förstod nog egentligen inte själv vilka fantastiska låtar han prånglade ur sig. Inte förrän han kom hem igen, återförenades med Art Garfunkel och spelade in det bästa av materialet. När det blev ordentlig produktion och stämsång blev allt perfekt och albumet räknas idag som den populära folkmusikens bibel.

Annonser

Ett svar to “1900-talets bästa album – Del 3”

  1. Mossisen Says:

    Tycker nog att The Band förtjänar en kommetar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: