Grand Archives på Debaser Slussen

Grand Archives

Har verkligen dålig koll på konsertutbudet nu för tiden. Hade inte den minsta koll på att de skönsjungande skäggrockarna från Seattle, som jag väntat länge på att få se, var i stan idag. Men efter en fin påminnelse från en snäll vän var man på plats lagom till att hinna köpa en öl och hälsa på de kända ansiktena innan bandet drog igång.

När vi i januari listade Bästa Album 2008 hade jag Grand Archives på en välförtjänt femte plats. Skivan är verkligen underbar. De kommer alltid att vara lillebror till giganterna Band of Horses och Fleet Foxes, men å andra sidan är ju det samtidens två kanske allra finaste akter. Man kan fråga sig om hur fantastiskt det kunnat låta om sångaren Matt Brooke valt att stanna kvar ihop med Ben Bridwell i Band of Horses, men jag har hellre båda pärlorna än en supergrupp.

Bandet inleder lite trevande och fortsätter så hela konserten. Några av medlemmarna var antagligen nya, det saknades en hel del samspel och säkerhet. Det går ju inte att inte älska ett rockband med fyra sångare, men i det här fallet var tre av dem lite för blyga för att det skulle blomma ut i riktig Crosby, Stills, Nash & Young-klass. Men ok, utöver lite hack på vägen blev det hela till en fin liten konsert. De började med två nya låtar och fortsatte sedan med att beta av i princip hela fullängdaren. En ganska avskalad version av den trallvänliga ”Index moon” samt en Costello-cover utmärkte sig speciellt under första halvan. Mot slutet bjöds publiken på en andra cover, ingen mindre än Jackson Brownes ”Doctor my eyes”! Det var kanske inte världens bästa version, men det spelade faktiskt ingen roll. Avslutningen med monsterhiten ”Torn blue foam couch” satt som en keps och gjorde det samlade intrycket till i alla fall ett litet leende på vägen därifrån.

Veckan har ju för övrigt börjat förträffligt. Vinst för Bajen i derbyt mot Djurgården igår (Emil Johansson är min nya idol) och idag som sagt en oväntad musikpresent i form av Grand Archives. Nu fortlöper veckan framför allt med nedräkning inför lördag, då vi påbörjar det gigantiska projektet med att lista 1900-talets bästa album. Håll utkik efter resultatet. ”På en blogg nära dig…”.

Annonser

Ett svar to “Grand Archives på Debaser Slussen”

  1. Fabian Says:

    ”1900-talets bästa album”! Det är ett fett projekt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: