Bestraffning av dubbelmoral

wanja_talarstolen_350pxDrevet mot Wanja Lundby-Wedin fortsätter. Måste hon avgå? Bör hon avgå? Jag kommer nog att sätta mina pengar på att hon kommer att lyckas klamra sig fast, trots hon är extremt skadeskjuten. Hur har det då kunnat hända, att LO:s ordförande satt sin namntäckning på ett gäng utbetalningar av feta pensioner och löjligt höga bonusar? Svaret torde vara tudelat. Till viss del tror jag på henne, att hon inte hade koll på hur det såg ut och valde att bara peta dit kråkan precis som hon gjort tusen gånger tidigare. Att hon valde att skylla ifrån sig visade sig vara lika lyckat som svenska välgörenhetskonserter i Sydafrika. Även om det går en sjuk inflation i pudlandet bland ansvarfulla poster i vårt avlånga land så borde hon ha lagt sig ned och erkänt att hon inte hade koll när hon borde ha haft det. Kom igen, över 20 styrelseposter?!? Det kan väl vem som helst räkna ut att det inte är praktiskt genomförbart att ta välgrundade beslut i alla de fall där det krävs. Nej Wanja, det är bara att erkänna att du gjorde fel och göra något lagom drastiskt utspel som väger upp det en liten men tillräckligt stor smula så att du får sitta kvar.

Men som jag sa är nog svaret på tidigare fråga tudelat. Jag tror även att Wanja skrev på några papper för att hon inte kände att det gick att ifrågasätta. Fel beslut såklart, det är hennes skyldighet att ifrågasätta och även i vissa fall sätta sig på tvären. Men i fallet med AMF Pension, precis som i tusentals andra styrelser i Sverige, är ett beslut liknande detta en kutym och ”det är så det ska vara”. Reglerna är satta av dem som antingen gynnas av dem eller i framtiden kommer att göra så. Precis som jag själv vill skrika högt om tortyr varje gång jag ser en köttbulle vill säkert Wanja förinta varenda orättvisa i hela världen. Men det går inte. I ett system där en viss ordning råder och särskilda skrivna som oskrivna regler inte bara är erkända utan även stöttade av de inblandade skulle det både vara ineffektivt och uttröttande att försöka förändra varenda incident eller beslut. Detta är inte ett försvar för Wanja Lundby-Wedins agerande. Detta är en förklaring och ett försök att förstå.

 

Vad hela affären mynnar i är en hetsjakt mot förövaren, i detta fall den tidigare fläckfria lilla Wanja. Och varför blir då uppmärksamheten så stor och de kritiska rösterna så höga? Jo, för att man kan tolka det hela som dubbelmoral och dubbelmoral är enligt svenskar och framför allt svensk media det värsta brott som en offentlig person kan begå. Man är förbannad. Förbannad på att hon skrev på för feta utbetalningar till dem som egentligen inte behöver dem, när hon istället ska vara den som går i främsta ledet i motståndsrörelsen. Hon lever inte som hon lär och bör därför offentligt förnedras och avsättas.

 

Men vad man missar här är att det verkar råda en slags koncensus kring att det hon skrev på för var något fel. Christer Elmehagen fick ett alldeles för stort pensionsavtal. Wanja bör motverka detta, men svek oss. Sant. Men samtidigt glömmer man bort vad som är fel och väljer att hellre fokusera på häxjakten. Vi har sett detsamma mängder av gånger tidigare och det är nästan uteslutande personer på vänstersidan som ”drabbas”. Varför? För att de försöker stå för någon slags moral som vi skulle kunna kalla för ”god” och avsäger sig samtidigt alla agerande som på något sätt kan härledas till egoism.

 

Så den slutliga frågan: Hur ska högersidan göra för att bli straffade för samma dubbelmoral? Ska de i hemlighet betala in för mycket skatt? Ska de mixtra med ett styrelseval i syfte att få in fler kvinnor? Ska de ge för mycket stöd åt den offentliga sjukvården? Det är svårt att kritisera någon som är uttalat för klyftor och individualisering för att ha en dubbelmoral, eftersom egoismen ingår i paketet. Det är klart att högersidan får kritik, som till exempel när Alliansen klantar in en motståndare till Public Service som kulturminister. Men blir det någon skandal av de tusentals liberala styrelseledamöter som skriver på för feta avgångsvederlag år ut och år in? Nej. Det är ok eftersom de själva tycker att det är ok och därmed slipper de ur dubbelmoralsfällan.

 

Akta dig för moral, den kan vara skadlig för hälsan

Annonser

Ett svar to “Bestraffning av dubbelmoral”

  1. kalle Says:

    Väl skrivet Peter, här är en bra artikel på ämnet bolagsstyrelser och ansvar inför allmänheten: http://www.fokus.se/2009/04/direktorer-i-otakt-med-tiden/

    En av mänsklighetens stora akilleshälar är utan tvekan det faktum att vi är så infernaliskt konforma och konsensussträvande – om än det må gälla unisont hyllande av diktatorer eller samstämmighet och ryggklappande i styrelserummen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: